Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...!


Πριν ακόμα τελειώσει ο χρόνος, η συγκυβέρνηση των κομμάτων της πλουτοκρατίας εξήγγειλε και νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και στα Ταμεία. Η νέα αντεργατική παρέμβαση θα γίνει με διατάξεις, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - μπορεί να κατατεθεί και αύριο στη Βουλή. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι πολύπαθες επικουρικές συντάξεις. Και το χτύπημα θα είναι διπλό.


Ετσι με όχημα τις αναλογιστικές μελέτες και πρόσχημα τα αναλογιστικά ελλείμματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς για τις επικουρικές, με ατομικούς λογαριασμούς, ανάλογο με αυτό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς να καθορίζεται το ύψος των επικουρικών, και χωρίς την εγγύηση του κράτους. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας κατ' εντολήν της κυβέρνησης προχωρά σε μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012 που μεσοσταθμικά θα ανέλθει στο 15%. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 10% έως και 30%, ενώ σε ορισμένα Ταμεία μπορεί να φτάσουν και το 40%!

Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στους τελευταίους 5 μήνες. Η πρώτη αφορούσε την επιβολή παρακράτησης από 3% έως 10%για τα ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1/9/2011, και η δεύτερη, πρόσθετη μείωση κατά 30%για τα ποσά άνω των 150 ευρώ από την 1η Νοέμβρη. Συνολικά με τις μειώσεις στις επικουρικές η κυβέρνηση και μόνο για το 2012 θα αφαιρέσει από την τσέπη των συνταξιούχων περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ!

Θυμίζουμε ότι στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, που αριθμεί περίπου 650.000 συνταξιούχους, οι δύο αντεργατικές παρεμβάσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις από 7,5% έως 30,5% και σε αυτές θα προστεθούν μειώσεις από 10% έως 20%! Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του 2011 καμία επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού (του μισθού πάνω στον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη), με το σχετικό νόμο που θα 'ρθει για ψήφιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση εστιάζει στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) σαν την πιο πολυπληθή ομάδα συνταξιούχων. Και μάλιστα συνταξιούχους που η κύρια σύνταξή τους είναι και αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χτυπά δηλαδή τους πιο αδύναμους οικονομικά και ας χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επικαλείται τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 20%) στις συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, η αλήθεια είναι όμως ότι οι οικονομικές δυσκολίες που διαπιστώνονται σήμερα, καθόλου δεν οφείλονται στις συντάξεις των 150 και 200 ευρώ που δίνει το Ταμείο. Η μέση επικουρική σύνταξη σήμερα είναι 250 ευρώ και η κύρια σύνταξη του ΙΚΑ το 2009, (πριν δηλαδή τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με τις αναγκαστικές εισφορές) στα 662,89 ευρώ. 

Αλλού βρίσκεται η αιτία, και η κυβέρνηση όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να την αποκρύψει. Τα αποθεματικά που λεηλατήθηκαν και σήμερα δεν υπάρχουν, η εισφοροδιαφυγή που συνεχίζεται, οι χαριστικές ρυθμίσεις σε όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις εισφορές, οι χαμηλοί μισθοί που συνεχώς συρρικνώνονται, αυτές είναι οι πραγματικές πληγές, που η κυβέρνηση δε θέλει να τις αντιμετωπίσει. Και επειδή για τις επικουρικές ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει ούτε ένα ευρώ, καταφεύγει και πάλι στις περικοπές.

Η επίθεση στο ΕΤΕΑΜ εξυπηρετεί και τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου μαμούθ, όπου αρχικά θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), το ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων σούπερ μάρκετ), το ΤΕΑΤΥΚΩ (επικουρικό πρώην ΔΕΚΟ, ΕΥΔΑΠ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κ.λπ.) και το ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών). Συνολικά στο νέο επικουρικό ταμείο και σε πρώτη φάση, θα ασφαλίζονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Και αυτή η «ενοποίηση» δεν είναι καθόλου αθώα, όπως και όλες όσες έχουν κάνει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει ρευστότητα για τις επικουρικές συντάξεις, αφού το κράτος δεν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, από τα ταμεία όπως το ΤΕΑΔΥ και το ΤΕΑΥΕΚ, βάζοντας στο χέρι τα αποθεματικά και την περιουσία τους. Ετσι «μπαλώνει» προσωρινά την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε σε βάρος του ΕΤΕΑΜ αλλά και άλλων επικουρικών ταμείων με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ «απαλλοτριώθηκαν», για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΙΚΑ για τις κύριες συντάξεις.

Και όπως για όλες τις αντεργατικές πολιτικές και η «ενοποίηση» αυτή, γίνεται με ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των ασφαλισμένων, αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε, πως όποιος δε δεχτεί την ενοποίηση θα αφεθεί στη μοίρα του, και εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με κόψιμο των κοινωνικών πόρων που έχουν ορισμένα Ταμεία. «Το ένα μετά το άλλο τα επικουρικά ταμεία θα οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών... αν δεν κάνουν αναδιάρθρωση παροχών», απείλησε χωρίς ντροπή ο υπουργός Εργασίας, φορτώνοντας τις ευθύνες στους ασφαλισμένους.

Αφού, λοιπόν, με ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων τα αποθεματικά των Ταμείων μετατράπηκαν σε χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αφού αφέθηκε η εισφοροδιαφυγή να φτάνει ετησίως πάνω από το 30%, σήμερα η κυβέρνηση απειλεί πως τα Ταμεία που δεν θα μπούνε στη στρούγκα που θέλει, που δεν αποδεχτούν δηλαδή κατακόρυφη μείωση των συντάξεων, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους...

Στο βάθος όλου αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, όπου κάθε ασφαλισμένος, με αρχή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα πληρώνει μεν καθορισμένες εισφορές, όμως το Ταμείο δε θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης. Η σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου δε θα είναι καθορισμένη αλλά θα εξαρτάται από τις αποδόσεις, από τις τοποθετήσεις δηλαδή που θα έχουν γίνει στο χρηματιστήριο, σε ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ. Οι εισφορές θα πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό κάθε ασφαλισμένου, με τον τρόπο αυτό, θα πρόκειται για ένα ατομικό σύστημα που εξοβελίζει το στοιχείο της αναδιανομής και την αλληλεγγύη μεταξύ των ασφαλισμένων. Το ίδιο καμία εγγύηση για την επικουρική σύνταξη δεν δίνει ούτε το κράτος, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν απέδιδε και ούτε θα αποδίδει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επικουρική ασφάλιση.

Η επίθεση στις επικουρικές συντάξεις συμπληρώνεται από ανάλογη επίθεση στις αναπηρικές με τον νέο κανονισμό εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ), μέσα από τον οποίο οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων θα μειωθούν στο 8% του συνόλου των συνταξιούχων από περίπου 13% που είναι σήμερα. Ομως και μόνο ο εκ των προτέρων στόχος πλαφόν που θέτει η κυβέρνηση, αποδεικνύει όχι μόνο την παντελή έλλειψη αντικειμενικών και επιστημονικών κριτηρίων αλλά και πως στην πραγματικότητα την ενδιαφέρει μόνο η επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων και όχι η προστασία των αναπήρων.

Ταυτόχρονα, και ενώ η κυβέρνηση ήδη προχώρησε σε νέα λίστα στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) με την οποία έθεσε εκτός δεκάδες επαγγέλματα και ειδικότητες στα οποία σήμερα ασφαλίζονται 166.000 εργαζόμενοι, οι βιομήχανοι με υπόμνημά τους ζητάνε «την εκπόνηση συγκεκριμένων αναλογιστικών μελετών για την εξέταση της οικονομικής διάστασης του θέματος δηλαδή του ύψους του επασφάλιστρου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος». Η αξίωση αυτή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για τους εργαζόμενους που παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ, αφού τυχόν μείωση των εισφορών, αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα και στη συνταξιοδότηση - και στο ύψος των συντάξεων - των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν στα ΒΑΕ.
.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΤΡΙΤΗ ΜΕΙΩΣΗ...!


Στην εξαθλίωση καταδικάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012 μεσοσταθμικά κατά 15%, αλλά και των εφάπαξ. Επόμενος στόχος είναι η υπαγωγή των επικουρικών συντάξεων σε καθεστώς ανάλογο με των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς να καθορίζεται το ύψος των επικουρικών, και χωρίς την εγγύηση του κράτους. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέες παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, αφού συνδέει άμεσα την απόδοση αυτών από την εξέλιξη της κρίσης, το ύψος της ανεργίας και τα έσοδα των Ταμείων. Οι νέες μειώσεις ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος παρουσίασε ορισμένα στοιχεία από τις νέες αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, μετά την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων, και που σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση πήρε τα εύσημα από τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε στο Ασφαλιστικό το κλιμάκιο του Γιούρογκρουπ.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στους τελευταίους 5 μήνες μετά την επιβολή χαρατσιού από 3% έως 10% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1/9/2011 και την πρόσθετη μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ από την 1η Νοέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, που αριθμεί περίπου 650.000 συνταξιούχους, οι δύο αντεργατικές παρεμβάσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις από 7,5% έως 30,5% και σε αυτές θα προστεθούν μειώσεις από 10% έως 20%! Σε ορισμένα επικουρικά ταμεία μπορεί να φτάσει και το 30%! Το μαχαίρι στις συντάξεις δεν αφορά μόνο στους ήδη συνταξιούχους, αλλά και αυτούς που θα βγούνε στη σύνταξη μετά την 1/1/2012. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του 2011 καμία επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού, με το σχετικό νόμο που θα 'ρθει για ψήφιση!

Οργανωτικό σχήμα της νέας επίθεσης είναι η δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου μαμούθ, όπου αρχικά θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), το ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων σούπερ μάρκετ), το ΤΕΑΤΥΚΩ (επικουρικό πρώην ΔΕΚΟ, ΕΥΔΑΠ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κλπ.) και το ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών). Συνολικά στο νέο επικουρικό ταμείο και σε πρώτη φάση ασφαλίζονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Και αυτή η «ενοποίηση» δεν είναι καθόλου αθώα, όπως και όλες όσες έχουν κάνει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει ρευστότητα για τις επικουρικές συντάξεις, αφού το κράτος δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, από τα ταμεία όπως το ΤΕΑΔΥ και το ΤΕΑΥΕΚ, βάζοντας στο χέρι τα αποθεματικά και την περιουσία τους. Ετσι «μπαλώνει» προσωρινά την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε σε βάρος του ΕΤΕΑΜ αλλά και άλλων επικουρικών ταμείων με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ «απαλλοτριώθηκαν» για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΙΚΑ για τις κύριες συντάξεις, αφού οι κυβερνήσεις άφηναν και αφήνουν στο απυρόβλητο την εισφοροδιαφυγή και πάντα η κρατική χρηματοδότηση υπολοιπόταν των αναγκών.

Μάλιστα η «ενοποίηση» αυτή γίνεται με ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των ασφαλισμένων αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε πως όποιος δεν δεχτεί την ενοποίηση θα αφεθεί στη μοίρα του. Αφού λοιπόν με ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων τα αποθεματικά των Ταμείων μετατράπηκαν σε χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αφού αφέθηκε η εισφοροδιαφυγή να φτάνει ετησίως πάνω από το 30%, σήμερα η κυβέρνηση απειλεί πως τα Ταμεία που δεν θα μπούνε στη στρούγκα που θέλει, που δεν αποδεχτούν δηλαδή κατακόρυφη μείωση των συντάξεων, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους...

«Το ένα μετά το άλλο τα επικουρικά ταμεία θα οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών... αν δεν κάνουν αναδιάρθρωση παροχών», απείλησε χωρίς ντροπή ο υπουργός Εργασίας, φορτώνοντας τις ευθύνες στους ασφαλισμένους. Στο βάθος όλου αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, όπου κάθε ασφαλισμένος, με αρχή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα - όσο στα λόγια και αν το αρνείται ο υπουργός - θα πληρώνει καθορισμένες εισφορές, οι οποίες θα πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του, αλλά το Ταμείο δεν θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης. 

Το ίδιο καμία εγγύηση για την επικουρική σύνταξη δεν δίνει ούτε το κράτος, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επικουρική ασφάλιση. Μπροστά σε αυτόν τον αντιασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα, σε μια αντεργατική πολιτική που δεν έχει τέλος, το λόγο έχουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι που πρέπει να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά: Να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τις συντάξεις τους και τα Ταμεία.
.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.


Παραθέτουμε για ενημέρωσή σας, νεότερα στοιχεία και διευκρινήσεις, σχετικά με την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης, από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.   Πιο συγκεκριμένα:

Σύνταξη με "πριμοδότηση" από τα πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να κατοχυρώσουνόσοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31-12-2010 (π.χ. δεν έχουν 35ετία, ή 25ετία κατά περίπτωση), σύμφωνα με επιμέρους αλλαγές που φέρνει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν εξαγορά ενσήμων από 11 συνολικά περιπτώσεις...

Οι ασφαλισμένοι αφού έχουν 12 χρόνια πραγματικής ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν "πλασματικά":

* 4 χρόνια το 2011

* 5 χρόνια το 2012,

* 6 χρόνια το 2013 και 

* 7 έτη από το 2014 και εφεξής

Στη νέα εγκύκλιο αναφέρεται ότι όσοι αποχωρούν με προϋποθέσεις που δεν έχουν αλλάξει με τον ασφαλιστικό νόμο (3863/10) δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν όσοι συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών, γονείς ή σύζυγοι αναπήρων. 

Οι περισσότεροι από τους αναγνωριζόμενους χρόνους γίνονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο της Εθνικής Σύμβασης (33,04 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο και 33,56 ευρώ από 1ης Ιουλίου) και πληρωμή εισφοράς που είναι 20% στα ταμεία κύριας ασφάλισης και 6% στα επικουρικά επί του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου.

Για κάθε μήνα αναγνώρισης το κόστος είναι 214,73 ευρώ (165,2 ευρώ κύρια + 49,56 ευρώ επικουρική).

Για άλλες κατηγορίες η εξαγορά γίνεται με εισφορά εργοδότη και εργαζόμενου επί των αποδοχών του ασφαλισμένου.
Για τα χρόνια του στρατού το κόστος είναι 20% επί του μισθού, με έκπτωση 30% έως το 2014 (+15% για εφάπαξ πληρωμή) και 50% από το 2015, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 25πλάσιο του βασικού ημερομισθίου. Για παράδειγμα μισθωτός με 1.100 ευρώ θα καταβάλλει 1.982,40 ευρώ για ένα χρόνο αναγνώρισης και όχι 1.848 ευρώ που βγαίνει με βάση το 20% επί του μισθού + την έκπτωση.

Aναγνώριση χρόνου παιδιών

Ο πλασματικός χρόνος των παιδιών, συμπεριλαμβάνεται και στην περίπτωση των 4.500 ημερών ασφάλισης. Η δυνατότητα αυτή  - δηλαδή συνταξιοδότηση με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συνυπολογισμό ή προσαύξηση αυτών με πλασματικό χρόνο παιδιών -  αφορά μόνο τις γυναίκες.

1. Γυναίκα ασφαλισμένη στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., η οποία το έτος 2012 έχει πραγματοποιήσει συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.300 ημερών και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας της, δύναται να θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 11, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η εν λόγω ασφαλισμένη θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με το προσαυξημένο όριο ηλικίας που ορίζει το άρθρο 10, του ν. 3863/2010, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο για παιδί, κατόπιν εξαγοράς, προκειμένου να συμπληρώσει τον κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης των 4.500 ημερών ασφάλισης.

2. 
Άνδρας ασφαλισμένος στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. ο οποίος συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2011, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης υπό τις αυξημένεςπροϋποθέσεις των 10.800 ημερών και του 58ου έτους της ηλικίας. 


Ο ασφαλισμένος αυτός δύναται να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο για παιδιά, προκειμένου να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξής του, σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες ρυθμίσεις του άρθρου 39, δηλαδή κατόπιν εξαγοράς και χωρίς τους περιορισμούς που έθεταν οι διατάξεις του άρθρου 141, του ν. 3655/2008 (δηλαδή κατόπιν εκχώρησης του εν λόγω δικαιώματος από τη μητέρα των παιδιών, εφόσον η ίδια δεν είχε κάνει χρήση αυτού). 

Ο χρόνος δεν συνυπολογίζεται, για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης:

των μητέρων / πατέρων ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών, των ελάχιστων ημερών ασφάλισης στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, του προβλεπόμενου από καταστατικές διατάξεις χρόνου για συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης, επίσης δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης.

Διπλή ασφάλιση

Ασφαλισμένος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 12.000 πραγματικές ημέρες ασφάλισης το 2025 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρα έχει το δικαίωμα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης 7 ετών). Έστω ότι έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης π.χ. στρατιωτικής θητείας και σπουδών και έχει ασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ. Δικαιούται να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον ένα από τους δύο φορείς και το χρόνο σπουδών (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον άλλο φορέα κατ’ επιλογή του ή να αναγνωρίσει τόσο το χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο και το χρόνο σπουδών σε έναν από τους δύο φορείς κατ’ επιλογή του. Δεν μπορεί, όμως, να αναγνωρίσει τμήμα του χρόνου σπουδών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ένα άλλο μέρος στον ΟΑΕΕ. 

Παραδείγματα 

1. 
Ασφαλισμένος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ηλικίας 58 ετών, συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2011 και υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης 2.100 ημερών (7 έτη). Δεδομένου ότι με την αναγνώριση 300 ημερών ασφάλισης συμπληρώνει 10.800 ημέρες και συνεπώς θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ισχύουν το 2011, ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει συνολικά μέχρι 4 έτη, εκ των οποίων οι 300 ημέρες θα χρησιμοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και οι υπόλοιπες για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

2. Ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει συνολικά 900 ημέρες ή 3 έτη ασφάλισης εντός του 2011 και υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης 2.100 ημερών (7 έτη). Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλιστικός φορέας προβαίνει στη ζητούμενη αναγνώριση, δεδομένου ότι θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ισχύουν από 1/1/2014 και εφεξής. 

Επιλογή συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διαφορετικές προϋποθέσεις (π.χ. προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2010 και προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτήν την ημερομηνία και μετά, με βάση τις διατάξεις του αρ. 10 του ν. 3863/2010), δύναται να επιλέγει τις προϋποθέσεις με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και εφόσον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με προϋποθέσεις που
 μεταβλήθηκαν από το άρθρο 10 του ν.3863/2010 θα έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους ασφάλισης.

Παράδειγμα: Ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α.Υ., ηλικίας 61 ετών, συμπληρώνει 32 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2011 και πληροί τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί άμεσα από τον Τομέα ή οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, καθώς μέχρι 31/12/2010 είχε συμπληρώσει 21½ έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 2084/1992. Υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση το 2011 με αναγνώριση 4 ετών λόγω σπουδών. Στην περίπτωσή της είναι δυνατή η αναγνώριση των 4 ετών, καθώς οι ασφαλισμένες του Τ.Σ.Α.Υ. μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον Τομέα και με τη συμπλήρωση 36 ετών ασφάλισης και ηλικία 58 ετών για το 2011.

Με εξαγορά και δεύτερη σύνταξη γήρατος

Σε περίπτωση λήψης δεύτερης σύνταξης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1.1.2011 και μετά, θα είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις λήψης δεύτερης σύνταξης με προϋποθέσεις που δεν μεταβλήθηκαν με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, με εξαίρεση την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

Παράδειγμα:  Ασφαλισμένος του Τ.Σ.Α.Υ., με 33 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, συνταξιοδοτείται από το Δημόσιο και υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης 4 ετών σπουδών στο Τ.Σ.Α.Υ. Εντός εξαμήνου από την έναρξη συνταξιοδότησής του από το Δημόσιο υποβάλλει και στο αναγνωρίσει ένα χρόνο  Τ.Σ.Α.Υ. αίτηση συνταξιοδότησης. Ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει  αναγνωρίσει ένα χρόνο  στρατιωτικής υπηρεσίας στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η αναγνώριση από το Τ.Σ.Α.Υ. 3 ετών λόγω σπουδών, καθώς ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας που έχει αναγνωριστεί στο Δημόσιο αφαιρείται από το κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωρίσεων. Συνεπώς, ο εν λόγω ασφαλισμένος με την αναγνώριση των 3 ετών συμπληρώνει εντός εξαμήνου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το 2011 για το Τ.Σ.Α.Υ. (36 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών) και συνταξιοδοτείται.


Παράδειγμα: Γυναίκα συνταξιούχος από το Δημόσιο η οποία έχει συμπληρώσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 4.400 ημέρες ασφάλισης και συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας της το έτος 2012. Δικαιούται δεύτερης σύνταξης γήρατος (μειωμένης) με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και τη συμπλήρωση 4.800 ημερών ασφάλισης. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δικαιούται να αναγνωρίσει χρόνους δεδομένου ότι θεμελιώνει δικαίωμα δεύτερης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με νέες διατάξεις. 

Επισημαίνουμε ότι η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης είναι δυνατή και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 18 του ν.3232/2004 (έμμισθοι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ), ακόμη και για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον πρώτο φορέα πριν την 1/1/2011, θεμελιώνουν όμως συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ισχύουν από 1/1/2011 και εξής.

Από τα έτη ασφάλισης που αναγνωρίζονται αφαιρείται κάθε άλλος χρόνος, πραγματικός ή πλασματικός, που τυχόν έχει αναγνωρισθεί, ώστε αθροιστικά χρόνοι που έχουν ήδη αναγνωριστεί και χρόνοι που πρόκειται να αναγνωριστούν να μην υπερβαίνουν το κατ’ έτος -θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος- οριζόμενο ανώτατο όριο. Χρόνοι ασφάλισης, πραγματικοί ή πλασματικοί, που έχουν αναγνωριστεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Δημόσιο, στο Ν.Α.Τ.
  καθώς και στην αλλοδαπή, θα αφαιρούνται από το κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωριζόμενου χρόνου. Ο χρόνος ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί από πολιτικό πρόσφυγα δεν θα αφαιρείται από το κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωριζόμενου χρόνου, δεδομένου ότι αφορά σε χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης στην αλλοδαπή.

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος του Τ.Σ.Α.Υ. είχε αναγνωρίσει στον Τομέα δύο έτη ως χρόνο άσκησης του υγειονομικού επαγγέλματος στην αλλοδαπή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κωδ. Νόμου 5945/1934, όπως ισχύει. Ο εν λόγω ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση το 2011 προκειμένου να αναγνωρίσει 4 έτη λόγω σπουδών, όμως στην περίπτωσή του μπορεί να αναγνωρίσει δύο έτη λόγω σπουδών, καθώς από το κατ’ έτος ανώτατο όριο αφαιρούνται χρόνοι που έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Παράδειγμα: Δικηγόρος, ασφαλισμένος του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, έχει αναγνωρίσει 18 μήνες ως χρόνο άσκησης δικηγορίας και υποβάλλει το έτος 2011 αίτηση για την αναγνώριση 4 ετών λόγω σπουδών. Με βάση τα ανωτέρω, ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει 2 έτη και 6 μήνες λόγω σπουδών.
 







































ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ:


Τα χρόνια που αναγνωρίζονται:

Εξαγορά πλασματικών ετών από έντεκα κατηγορίες μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι. 

Οι χρόνοι που αναγνωρίζονται είναι:

1. Σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και σε μέσες επαγγελματικές σχολές (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ, Επαγγελματικά Λύκεια).

2. Κενών διαστημάτων ασφάλισης, μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση. 

3. Στρατιωτικής υπηρεσίας. 

4. Απεργίας (βεβαίωση εργοδότη για τη διάρκεια απεργίας).

5. Μαθητείας, stage (μέχρι 2 έτη). Ως μαθητεία αναγνωρίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας των Εθελοντών Νέων Προστρατιωτικής Ηλικίας (ΕΝΠΗ), οι οποίοι υπηρέτησαν στη ΜΟΜΑ (Μικτή Ομάδα Μηχανικής Ανασυγκρότησης).

6. Παιδιών (και για τους δύο γονείς ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών) μέχρι 5 έτη. 

7. Επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 ημέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 ημέρες). Συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης. 

8. Απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος). 

9. Εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη).

10. Προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για ανυπακοή ή ανυποταξία, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. 

11. Χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (ΤΣΜΕΔΕ) καθώς και μέχρι 5 έτη πριν από την έναρξη δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ).

















































Δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές:


Οσοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31.12.2010, ακόμα και με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/92, (δηλαδή με τους χρόνους στρατιωτικής υπηρεσίας, γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας και μέχρι 200 ημέρες για την κάθε επιδότηση κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη), καθώς και με την προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου παιδιών, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι και 31.12.2013, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2010. Δεν επηρεάζονται δηλαδή από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2011. 

Για παράδειγμα:

α. 
Μητέρα ανήλικου παιδιού 52 ετών έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι 31.12.2010 5.000 ημέρες ασφάλισης, έχει ανήλικο παιδί και έχει 2 χρόνια εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών.

Αν το 2013 υποβάλει αίτηση αναγνώρισης του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 (5.500 ημέρες ασφάλισης και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη). Ως εκ τούτου, η ασφαλισμένη αυτή δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας από 1.1.2011.

β.  
Άνδρας που μέχρι 31.12.2010 έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και ηλικία 58 ετών, υποβάλλει εντός του 2012 αίτηση αναγνώρισης 2 ετών στρατιωτικής υπηρεσίας και 3 έτη λόγω σπουδών. Δεδομένου ότι με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2010 (35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών). Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει στην αναγνώριση του χρόνου λόγω σπουδών.

Σε περίπτωση όμως που ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν προχωρήσει στην αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, αλλά υποβάλλει αίτηση για αναγνώριση 5 ετών λόγω σπουδών το 2012, η αιτούμενη αναγνώριση είναι δυνατή και ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 36 ετών ασφάλισης και ηλικία 60, καθώς με την αναγνώριση ενός έτους λόγω σπουδών συμπληρώνει εντός του 2011 την 35ετία και συνεπώς κατοχυρώνει να συνταξιοδοτηθεί με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, ενώ ο λοιπός χρόνος αναγνώρισης των 3 ετών θα χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Εξαιρέσεις για γυναίκες ασφαλισμένες

Γυναίκες - ασφαλισμένες του ΙΚΑ που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης ανεξαρτήτως εάν ο χρόνος των 4.500 ημερών συμπληρώνεται μέχρι ή μετά την 31.12.2010, ακολουθούν σε κάθε περίπτωση λήψης μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2011 και εφεξής.

Αν όμως έχουν θεμελιώσει μέχρι 31.12.2010 δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή έχουν 4.500 «ένσημα» (εκ των οποίων ανά 100 κατ’ έτος την τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης 5ετία) και το 55ο έτος της ηλικίας τους, τότε μπορούν να φύγουν με τις παλιές προϋποθέσεις (δηλαδή 55ο για μειωμένη και 60ό για πλήρη).

Παραδείγματα: 

α. 
Γυναίκα ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μέχρι 31.12.2010 έχει 4.600 ημέρες ασφάλισης και είναι 53 ετών. Η ασφαλισμένη αυτή συμπληρώνει το απαιτούμενο όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη (55ο) το έτος 2012. Επομένως, θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη στο 57ο έτος της ηλικίας της (το 2014), εφόσον βέβαια έχει πραγματοποιήσει και 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την προηγούμενη 5ετία του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

β. 
Γυναίκα ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μέχρι 31.12.2010 έχει 4.560 ημέρες ασφάλισης (100 ανά έτος την τελευταία 5ετία) και είναι 56 ετών. Έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης και μπορεί άμεσα να δικαιωθεί μειωμένης σύνταξης ή να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας της.

B. Για τους ασφαλισμένους στα πρώην Ειδικά Ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ-ΑΤΕ κ.λπ.) στους τομείς σύνταξης και ασφάλισης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι ισχύουσες μέχρι 31.12.2010 προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης εφαρμόζονται, εφόσον μέχρι 31.12.2010 οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν συμπληρώσει τόσο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης όσο και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, σε όσες περιπτώσεις αυτά απαιτούντο αθροιστικά.

Σε περίπτωση, όμως, που ασφαλισμένοι των ανωτέρω φορέων έχουν μέχρι 31.12.2010 θεμελιώσει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος για τη λήψη μειωμένης ή πλήρους σύνταξης γήρατος απαιτούνται τα ισχύοντα μέχρι 31.12.2010 όρια ηλικίας (δηλαδή 55ο για μειωμένη και 60ό για πλήρη).

Παραδείγματα:

α. Ασφαλισμένη στο ΤΣΠ-ΕΤΕ από την 1.3.1983 με 27 έτη ασφάλισης και ηλικίας 59 ετών το 2010 – έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης μέχρι 31.12.2010 και, επομένως, θα θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση, σύμφωνα με το ισχύον μέχρι 31-12-2010, ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη, δηλαδή του 60ου (άρα το 2011).

β. Ασφαλισμένη του πρώην ΤΣΕΥΠ ή ΤΣΕΥΠΘ με την ιδιότητα της υπαλλήλου πρακτορείου, που το 2010 συμπλήρωσε τον συντάξιμο χρόνο των 25 ετών και το όριο ηλικίας των 55 για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, κατοχυρώνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 57 ετών, σύμφωνα με το ισχύον μέχρι 31-12-2010 όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. 
.